slider not found: 5

Gyógygombakrém sugárterápia alatt

Sugárterápia okozta bőrgyulladás

A sugárterápia által okozott általános tünetek (levertség, fáradtság) mellett valós problémaként jelentkezhet a sugárterápia által okozott bőrgyulladás, a radiodermatitis.

Az ionizáló sugárzás károsítja a bőrt, gyulladást okoz, csökkenti a bőr regenerációs képességét és a sebgyógyulást. A károsodás mértéke függ a kezelés sugárdózisától, a kezelés helyétől, az egyén bőrtípusától és érzékenységétől. Archambeau (1995) azt találta, hogy a bőrsejtek elvesztése akkor kezdődik, amikor a sugárdózis elérte a 20-25 Gy-t, és a maximális elhalás/leépülés akkor indul, amikor a sugárdózis eléri az 50 Gy-t. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a bőrtünetekek a kezelés 2.-3. hetében jelennek meg, fokozatosan erősödnek és várhatóan a legrosszabb állapotot a kezelés utolsó hetében, vagy a kezelést követő héten mutatják.

A bőrtünetek kezdetben enyhék, ilyen a bőrpír, a bőr kiszáradása, feszülése, viszketése. Később, ha a tünetek rosszabodnak korpázó (száraz) hámlás, majd akár apró hólyagok is megjelenhetnek vagy nedves hámlás is kialakulhat. A bőr pigmentációja megváltozhat (barnásan elszineződhet) és ödémássá is válhat. Legrosszabb esetben akár másod-harmadfokú égéshez hasonló állapot is kialakulhat, bár ez meglehetősen ritka.

A legfontosabb dolog a megelőzés. Már a sugárterápia megkezdése előtt javasolt a bőr megfelő ápolása, védelme, mintegy felkészítve a várható behatásokra. Már 2 héttel a kezelés előtt érdemes rendszeresen olyan bőrápolót használni, ami biztosítja a megfelelő hidratációt, képes a gyulladás csökkentésére, elősegíti a sebgyógyulást és bőr védelmét.

A sugárterápia alatt is szükséges folytatni a bőr ápolását. Naponta többször is kell kezelni a bőrt, reggel és este, ill. a kezelés után is. Arra érdemes odafigyelni, hogy közvetlenűl a kezelés előtti 2-3 órában ne kenjük be az érintett bőrfelületet.
Statisztikai adatok azt mutatják, hogy az esetek 80-90%-ban csak enyhébb bőrtünetek fordulnak elő, míg 10-15%-ban súlyosabbá is válhat a helyzet. Ilyenkor célszerű a kezelőorvostól segítséget kérni.
 

Bőrápolás gyógygomba krémmel

A Ganodex gyógygomba krém ideális megoldás lehet sugárterápia alatt a bőr ápolására.
Nagyon fontos, hogy a bőr ápolása már a kezelés előtt legalább 2 héttel kezdődjön meg, így biztosítva annak ideális hidratáltsági állapotát. A kezelés alatt naponta legalább 3-4 alkalommal célszerű használni a gyógygombakrémet, de úgy, hogy a kezelés előtti 2 órában már ne használjuk a sugárkezelt bőrfelületen.

 

Hasznos tanácsok

Hasznos tanácsok sugárterápia alatt

• Zuhanyozzon naponta nem túl meleg vizzel, lehetőleg használjon illatanyagmentes szappant vagy tusfürdőt
• Óvatosan törölközzön, ne dörzsölje a bőrt
• Használjon megfelelő bőrápoló, bőrvédő krémet naponta legalább 2x, ami megfelelően hidratál, csökkenti a gyulladást, elősegíti a sebgyógyulást és biztosítja a bőr védelmét (pl. gyógygombakrémet). Kezdje a használatot a terápia megkezdése előtt 2 héttel és folytassa a kezelés ideje alatt is.
• Viseljen kényelmes, nem bőrhöz tapadó ruhát.
• Az érintett területen ne használjon hintőport, parfümöt, sminket.
• Ne borotválja az érintett bőrfelületet (ha nagyon muszáj, használjon villany- borotvát)
• Ne használjon ragtapaszt, fájdalomcsillapító tapaszt
• Ne érintkezzen a besugárzott terület túl meleg, vagy túl hideg dolgokkal (jégzselé, forró fürdő)
• Ne vakarja a bőrt, mert könnyen fertőzés léphet fel
• Óvja a napfénytől az érintett részt (ha teljesen befejeződött a terápia, akkor is óvja a direkt, erős napsugárzástól, használjon fényvédő krémet)
• Ha olyan területen van a besugárzás, ahol két bőrfelszín összeér, akkor próbáljon tenni azért, hogy ezek a felületek ne érintkezzenek közvetlenül (pl. ha lehet, tartsa a kezét távolabb a testétől, viseljen olyan drót nélküli melltartót, ami kényelmes és megemeli az emlőt)

 

Kérdezze Gyógyszerész szakértőnket  szakmai kérdésekben!


captcha
Created with BreezingForms Lite - Get BreezingForms Full Version!

Rendelje meg webshopunkban!

 

Ganodex Tapasztalatok

Weblapunk a felhasználói élmény fokozására sütiket használ.
PLG_SYSTEM_COOKIEHINT_BTN_OK