slider not found: 5

Pszoriázisos bőr ápolása

Pszoriázis

PSZORIÁZIS
A pszoriázis vagy pikkelysömör egy autóimmun, gyulladásos betegség, amely elsősorban a bőrön okoz tüneteket. Genetikai és külső faktorok együttes hatására alakul ki. Az immunrendszer szabályozó funkciója sérül és emiatt a bőr szarutermelő sejtjei fokozottan működnek, ennek köszönhetően a bőrsejtek újratermelődése felgyorsul és a bőrsejtek száma rendkívüli mértékben megnő. Ez jellegzetes pikkelyes foltban, sebben jelentkezik és innen ered a betegség neve is. Magyarországon kb. 200.000 pikkelysömörös beteg él.
 

PSZORIÁZIS TÜNETEI ÉS TÍPUSAI


A pszoriázisnak több fajtája létezik és ezek eltérő tüneteket mutathatnak.
Leggyakoribb az un. plakkos pszoriázis, amikor a bőrön vörös, megvastagodott, pikkelyszerű plakkok jelennek meg viaszfehér-ezüstös felrakódással. Tipikusan érintett területek: a könyök és térd külső tájéka, a végtagok külső felszíne, a hajas fejbőr, és az összefekvő bőrfelszínek.
A guttált pikkelysömör leggyakrabban gyermekkorban jelentkezik. Apró, vörös, elkülönült vízcseppszerű foltok jelennek meg a törzsön és végtagokon.
A pusztulózus pikkelysömör leginkább felnőtteknél jelentkezik, jellemző területe a talp és tenyér. Először bőrpír, majd gennyes hólyagok, végül pikkelyek jellemzik.
Az inverz pikkelysömör a hajlatokban fordul elő, felülete vörös és fényes. Többnyire pikkelyesedés nem alakul ki.
Az erythrodermiás pikkelysömör viszonylag ritka. A test majdnem teljes felszínét érinti a gyulladás, jellemzője a tűzpiros bőr, erős viszketéssel és fájdalommal.

PSZORIÁZIS KEZELÉSE
Sajnos nincs olyan gyógyszer jelenleg, amely végleges gyógyulást hozna a pszoriázisos betegeknek. A terápia főként a tünetek csökkentését, ill. a tünetmentes időszakok meghosszabbítását célozza meg. Lokálisan alkalmazhatóak a szalicilsavas kenőcsök, amik segíthetik a pikkelyek leoldását. Fontos a gyulladás csökkentése, amelyre kortikoszteroid vagy dithranol tartalmú kenőcsöket lehet használni, azonban ezek használata gyakran mellékhatásokkal jár. Jól alkalmazhatóak kiegészítő kezelésként a bőrápoló krémek, amik hidratálják a bőrt, enyhítik a viszketést és egyéb tüneteket. A legtöbb beteg esetében a napfény vagy UV fényterápia szintén jó hatású. Súlyosabb esetekben belsőleges szisztémás kezelés (acitretin,ciklosporin,methotrexát) vagy biológiai terápia is szükségessé válhat. Mivel a pikkelysömör kialakulását az egyén általános fizikai és pszichés állapota is befolyásolhatja, sokan próbálnak ki különböző komplementer (kiegészítő) terápiát, mint speciális étrend, meditáció, jóga. Nagyon népszerűek a tengeri sók, krémek, olajok is mint kiegészítő kezelések a hagyományos kezelések mellett (holt-tengeri só, aloe vera krém, béta-glükán tartalmú gyógygombakrém, teafaolaj).
 

Pszoriázisos bőr ápolása Ganodex krémmel

A Ganodex krém eredeti tripla helix formában tartalmaz gyógygomba béta-glükán kivonatot. A béta-glükánnal és a további természetes összetevőivel (kókuszlaj és méz) nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy egyszerre több úton is segíthesse, kiegészíthesse a hagyományos kezeléseket.
Az immunrendszer lehetséges modulálásával, a gyulladás csökkentésével és a bőr hidratálásával járulhat hozzá a kívánt eredmény eléréséhez.
Klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a Ganodex gyógygombakrém hatásos lehetőséget ad a pikkelyesedés, a viszketés, az irritáció csökkentésére. Mindezt természetes úton, a szteroidok által okozott mellékhatások nélkül.
 

Naponta minimum 2x-3x kenje be a kezelendő bőrfelületet , majd gyengéden simítsa a bőrbe. Könnyen felszívódik, nem hagy foltot. Ajánlott minden fürdés és zuhanyzás után is használni.A krémet olyan hosszan tudja használni, ameddig csak szükséges. A Ganodex gyógygombakrém használatával egyidőben javasolt a C-vitamin szedése.

 

Ganodex klinikai vizsgálata

GANODEX LONDON VIZSGÁLAT
A Ganodex (Béta-glükán gyógygombakrém) hatékonysági és tolerálhatósági vizsgálata krónikus plakk pszoriázisos betegeknél
A klinikai vizsgálat egy előzetes felmérés után - amelyben a Ganodex krém hatásosnak tűnt a pszoriázisos betegek körében - került elvégzésre 2012-2013-ban, a Londoni Dermatológiai Klinikán.

A célja az volt, hogy összehasonlítsa a Ganodex béta-glükán tartalmú krémet (hatékonyságban és tolerálhatóságban), egy teljesen ugyan olyan, de béta-glükánt nem tartalmazó krémmel. A vizsgálat kontrollált, randomizált, kettősvak, etikailag engedélyezett, un. proof of concept vizsgálat.

Egységesen olyan betegek kerültek kiválasztásra, akiknek plakk pszoriázisuk a beválogatásnál stabil volt és a vizsgálatot megelőző 3 hónapban nem használtak gyógyszeres kezelést, csak hidratáló és bőrápoló krémeket. Előzőleg mindannyian használtak már szteroid krémet, kátrány tartalmú készítményt vagy calcipotriolt. Ők kerültek randomizálásra, hogy azután 12 héten keresztül, napi 2x, a szimmetrikusan elhelyezkedő (bal vagy jobb oldali), könyök vagy térdi pszoriázisos plakkokra kapjanak Béta-glükán tartalmú krémmel vagy Béta-glükán nélküli (de egyébként ugyan olyan összetételű) krémmel kezelést.
A hatékonyságot egy jól elfogadott klinikai módszerrel, a TTS-el (total signed score) vizsgálták, mely mérte a pszoriázisos plakk állapotát, a bőrpírt, a bőr indurációját (megvastagodását), a pikkelyesedést, valamint a vizsgálók által megítélt átfogó javulás mértékét. Ezen túl a vizsgálatban résztvevők is értékelték a krémek hatását illetve a kozmetikai használhatóságukat.


10 beteg került beválogatásra és ebből nyolc beteg kapta végig 12 héten át a kezeléseket. 2 beteg kizárásra került a vizsgálatból, mert pszoriázisa fellángolt ezen időszak alatt.
A hatékonyságot tekintve a TTS érték a 0. hét és a 12. hét között 66%-al javult (76%-al, ha nem számoljuk a 2 kiesett beteget), ami jelentős, szignifikáns javulásnak tekinthető.
A kozmetikai elfogadottság is igen magas értéket ért el. A használók szerint, könnyű volt alkalmazni, nem volt kellemetlen szagú, egyáltalán nem hagyott foltot a krém. A betegek 90%-a összességében kedvelte a krémet és 72%-a jobbnak vagy igen jobbnak tartotta mint egyéb krémeket.


A vizsgálat eredménye igazolta azt az előzetes feltételezést, hogy a Béta-glükán tartalmú gyógygombakrém egy új és természetes választási lehetőség a bőr ápolására azoknak, akik enyhe vagy középsúlyos pszoriázisban szenvednek. Teljesen természetes összetevőinek köszönhetően nem okoz olyan mellékhatásokat, mint a szteroid krémek és ellentétben a kátrány tartalmú szerekkel, kozmetikai elfogadottsága is nagyon magas. 3 beteg jelezte, hogy a krém határozottan javította és gyorsította a napfény által előzőleg tapasztalt javulást a plakkokban.


Néhány önkéntesen adott komment a betegek értékeléséből:
„ez a legjobb krém, amit az elmúlt 20 évben használtam a pszoriázisomra”
„a bőröm visszatért”
„kétség kívül segített”
„szeretném örökké ezt a krémet használni”
 

 

Kérdezze Gyógyszerész szakértőnket  szakmai kérdésekben!


captcha
Created with BreezingForms Lite - Get BreezingForms Full Version!

Rendelje meg webshopunkban!

 

Ganodex Tapasztalatok

Weblapunk a felhasználói élmény fokozására sütiket használ.
PLG_SYSTEM_COOKIEHINT_BTN_OK